You are here

Móduselemzés

Felelős: 
Hungarian

A móduselemzés az akusztikai méréstechnika egyik alapvető módszere, egyaránt használják akusztikai zárt terek, rezgő szerkezetek, hangszerek leírására. A technika lényege az, hogy a rendszert rezgésgerjesztőkkel, hangszórókkal, shakerekkel gerjesztjük, és mikrofonnal, rezgésérzékelőkkel mérjük a válaszát. A gerjesztések és válaszok ismeretében meghatározzuk a rendszer sajátfrekvenciáit és módusalakjait, ez az információ elegendő ahhoz, hogy tetszőleges akusztikai rendszerről modellt alkothassunk. A modell később a rendszer szimulációjára alkalmazható.

A téma művelése során alkalma lenne megismerkedni az akusztikai méréstechnikával, mikrofonokkal, rezgésérzékelőkkel, impulzuskalapácsokkal.
A móduselemzés elméleti feldolgozása alapszintű matematikai ismereteket (lineáris algebra, differenciálszámítás) igényel.
A téma művelése során lehetősége nyílna egy egyszerű, helyben fejlesztett móduselemző szoftver megismerésére, konkrét feladata a szoftver továbbfejlesztése lenne (itt messze nem a programozáson, hanem a módszereken van a hangsúly).

Aktív: 
1